Konferencija -Saveti uspešnih online preduzetnika iz oblasti novinarstva, pisanja i izveštavanja.

U septembru sam prisustvovala konferenciji koja je posvećena širenju istine u novinarstvu na Dorćol Platz-u u Beogradu. Ovaj tekst pišem jer Konferencija online preduzetnici u novinarstvu prelazi u temu-online poslovanje. Svi nezavisni novinari su po automatizmu i online preduzetnici.

Videćete kako novinari koji se bave pisanjem na internetu uspevaju da nađu svoje mesto pod suncem. Pored toga, svaki govornik je pričao kako se on kao novinar prilagođava digitalnoj eri. Kako pisati za online publiku i držati njihovu pažnju? Kako se novinari širom sveta dovijaju da rade svoj posao ali nezavisno, jer su se svi složili da je novinarstvo i izveštavanje dospelo u ruke moćnika pa da je i pitanje slobode izveštavanja već uveliko poznat problem. Na ovoj konferenciji svaki  govornik  je imao samo dvadesetak minuta vremena da ispriča svoju kratku i originalnu poslovnu priču. Pogledajte primere ljudi koji su postali poznati po neobičnom stilu objavljivanja vesti, i po originalnom pristupu.

Prvi govornik bio je indijski novinar Jusuf Omar. Novinar Hindustan Time-sa, poznatiji kao mobilni novinar i osnivač Hashtagourstories.  

Razlog zašto ga zovu mobilni novinar je u tome što se čovek prvi setio da izveštava iz svih krajeva sveta o kontroverznim slučajevima. Jedna od tema koju je istraživao su silovanja žena u Indiji. Drugi poznati slučaj koji je istražio je dilovanje i prisutnosti droge u severno indijskoj državi Pendzab. Većina ljudi sa kojima želi da razgovara, nemaju hrabrosti da pričaju otvoreno o problemima kroz koje su prošli i da govore o informacijama koje imaju, plašeći se osvete.  Jusuf je došao na genijalnu ideju da iskoristi mogućnosti snap chat-a i opcije storytelling-a u svrhe zaštite identiteta onih koji pričaju svoju tešku životnu priču. Pokazao im je kako na snap chatu mogu da menjaju “masku” koja prikriva njihov lik. Intervjuisana osoba sama bi odabirala masku koju želi da koristi, i priča svoju priču bez straha da će ga/ je neko prepoznati.

Meni je Jufuf bio najinteresantniji govornik tog dana. Genijalnost i jednostavnost njegovih ideja u novinarske svrhe je neverovatna. On je dokaz toga da su najbolje ideje one najjednostavnije i da je rešenje uvek tu blizu nas.

Jedan od njegovih snap chat intervjua možete pogledati ovde.

https://www.youtube.com/watch?v=22v6Pu_8JnU

 Sledeći govornik bila je Marija Hušek, preduzetnik vlasnica sajta Platfor.ma 

Ona je objasnila da su zvanični mainstream mediji dolina mrtvih i pita se zašto se to dešava medijima? U svojoj priči pokušava da osvesti ljude da se okrenu nezavisnom delovanju. Posebno se obraća novinarima da treba da se okrenu novim modernim medijima.

 “Morate biti preduzetnik, ili tako razmišljati,” rekla je ona pokušavajući da objasni kako funkcioniše njen sajt.

Ona nezavisno radi svoj novinarski posao i kaže:

 “Morate nuditi ono što publici treba, dati vrednost u onome u čemu ste najbolji.” Njen posao se finansira od reklama na njenom sajtu. Potom je nabrojala dosta sajtova na internetu koje su pokrenuli nezavisni novinari i koji se finansiraju na različite načine: neki od reklama, a neki od donacija. Stoga sajtovi na koje se valja ugledati po njenoj preporuci su:

 • Hight value data
 • Bloomberg  – vrlo popularan sajt kojeg su i svi sledeći govornici uzimali kao primer
 • Popcorn approach to everything,
 • Buzzfeed –   još jedan sajt kojeg su i drugi govornici pominjali kao dobar poslovni model
 • Product lab
 • Tasty on top
 • Corespondant – nemaju reklame, finansiraju se sponzorstvom. Takođe više puta preporučljiv sajt kao poslovna forma.
 • Special content for demandingneed – savet o tome kako stvoriti sadržaj na internetu
 • The Screen   – ova grupa ljudi nema sajt već funkcionišu samo preko newslettera i nude sveže vesti vaših prijatelja.
 • Monocle – izdaju knjige i imaju svoje kafiće. Izdali su i jedan broj magazina u avgustu.

“Poenta je razmišljati drugačije, reagovati i delovati,” kaže ona. “Pogledajte ruski facebook” poručuje.

Govornik Adam Tomas je na čitavu listu sajtova samo pridodao i primer sajta Les Decodeurs, jer ga pišu nezavisni novinari protivnici bankarstva.

Jedan od interesantnijih govornika bio je i Louis Jebb osnivač aplikacije Svhera i kompanije immersiv.ly. Poznat je i po video formatu od 360 stepeni

Dakle, gospodin je u okviru svoje kompanije lansirao svoj prvi proizvod Svhere. U pitanju je mogućnost snimanja videa u opsegu od svih 360 stepeni.  Svhere Player imate je na google play-u.

Vođen je bio idejom da su ljudi kako on kaže 2017. masovno počeli da se snimaju mobilnim telefonima i da svakakve snimke objavljuju na netu. Ali ono što ne vidimo su dešavanja i reakcije ljudi oko glavnog subjekta. Tako da mu je palo na pamet ideja da je potrebno imati video format koji snima ne samo vas nego i čitav prostor u kome se nalazite i tako se dobija realnija slika dešavanja. 

Njegovu aplikaciju za android možete besplatno skinuti na google play prodavnici

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pa.v360&hl=sr

Gabriela Cheh – Public police direktor 

Radi na zaštiti ljudskih prava na internetu i poziva ljude da joj se lično mail-om jave ako su doživeli nezgodne situacije koje ugrožavaju njihovu privatnost na Facebook-u.

Gabrijela je govorila o lažnom novinarstvu na Facebook-u. Upozorila je da na Face-u postoji mnogo lažnih vesti koje su šokantne i prikazane kao da vode na neki sajt gde će vam misterija biti otkrivena. Ona upozorava da se na karakteristično senzacionalistične naslove ne klikće jer kako kaže vode do čudnh sajtova gde vlasnici zaradjuju vašim kliktanjem. Obično vam je tekst zaklonjen i primorava vas da negde kliknete. Tvrdi da je veliki biznis trenutno na Facebook-u lažno novinarstvo sa lažnim vestima koje između ostalog šire dezinformacije, pa ugrožavaju i pravo nekih ljudi, na primer poznatih ličnosti. Pritom, na vrlo profitabilan način troše vaše vreme. Ove vesti su uvek deljene sa lažnih profila, kako navodi. Facebook se, kaže ona, prilično trudi da sve lažne profile zatvori upravo zbog ovakve njihove zloupotrebe.

  Alan Soon – Osnivač i generalni direktor Splice newsroom-a 

Tvorac je projekta Media by Design, o čemu je upravo pričao na konferenciji. Uglavnom se priča svodi na to da razmišljajući o vašem sadržaju na netu odgovorite na sledeća pitanja:

 1. Zašto vas ljudi gledaju, slušaju, prate?
 2. Šta ljudima treba što vi možete da pružite?
 3. Da li bi neko primetio ako vas sutra nema ( misli na vaš rad )?
 4. Šta mogu učiniti za ovu osobu?
 5. Koji problem osoba želi da reši?
 6. Ko sve ima koristi od rešenja?
 7. Ko će da plati za to?
 8. Kako da dokažete svoje tvrdnje?
 9. Kako dobiti feedback ( odgovor) od klijenta?

 “Mi se nalazimo u zlatnom dobu media“, rekao je Alan Soon.

Njegova priča je bila lekcija o digital sadržaju koja je bila skraćena verzija onoga što treba mnogo bolje istražiti na stranici gde ćete naći dosta smernica o online sadržaju.

https://www.slideshare.net/alansoon/media-by-design-optimizing-a-media-business-around-customer-needs

Ovo su najinteresantniji govornici prvog dana konferencije kojoj sam ja prisustvovala. Saveti ljudi sa iskustvom u online kreiranju sadržaja, i većinom profesionalnih  novinara u online svetu. Bilo je dosta govornika, ali dosta njih je spominjalo već poznate metode koje pomažu vašem uspehu u online medijima. Svi su saveti bili slični a tiču se kvalitetnog, iskrenog i originalnog sadržaja. Ja sam vam skrenula pažnju samo na najinteresantnije govornike i njihove neobične priče i ideje koje valja koliko je god moguće primeniti u svom poslu.

Reportažu sa ovog dogadjaja možete pogledati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=wcfWaZLQrqA

O još jednoj ineresantnoj konferenciji i savetima za preduzetnike možete pročitati članak Žakline Amidzić  OVDE.

 

 

 • vamagazin_Intervju_za_posao

  INTERVJU ZA POSAO

  Počeli ste da radite za globalno tržište ili tek planirate. Sklapate poslove sa strancima …
 • Formula za uspeh

  Koliko puta u toku dana razmišljate o svojim životnim neuspesima, propastima u odnosima i …
 • SPAS ZA PISCE | Web writers alati

  Alat koji morate probati ako ste u poslu  Web Pisca, Content Writer-a, Copywriter-a ili im…
Comments are closed.

Check Also

INTERVJU ZA POSAO

Počeli ste da radite za globalno tržište ili tek planirate. Sklapate poslove sa strancima …