Sigurna sam da je vaša prva pomisao kad čujete da je neko Virtuelni Asistent, zapravo pitanje čime li se zaista bavi ta osoba? Zato je pravi trenutak da se ta misterija razgonetne i da saznate kako postati Virtuelni Asistent.

Word i Excel za početak

Ovo je zanimanje koje prati tokove savremenog društva i sve više se traži. Kompanije, domaći i strani klijenti iz dana u dan imaju potrebu da im neko asistira u poslovima za koje oni nemaju vremena. Njihov fokus treba da bude više na konkretnim idejama za unapređenje svog biznisa a prateće sekvence koje poslovanje nosi treba da prepuste svojim asistentima.

To je momenat kada na scenu stupaju Virtuelni Asistenti. Njihove usluge su mnogobrojne. Od najjednostavnijih administrativnih poslova do optimizacije za WordPress. Većina asistenata kreće sa pružanjem usluga u vezi sa :

 • formatiranjem dokumanata,
 • prebacivanjem podataka u tabele,
 • pravljenjem prezentacija.

Za ovo je neophodno adekvatno pozavanje MS Office paketa. Dakle, ako Word, Excel i Power Point držite u malom prstu eto prvog koraka ka obavljanju posla Virtuelnog Asistenta. Koristan tekst na ovu temu pročitajte OVDE.

Social Media Marketing / WordPress 

Možda će nekom budućem klijentu trebati pomoć oko društvenih mreža. Danas nijedna ozbiljna kompanija ne može ni da zamisli neku vrstu prosperiteta ako nije vidljiva u online svetu. Ljudi moraju da čuju za vas a upravo mnogobrojne društvene mreže vam omogućavaju bolji proboj na marketinško tržište. Virtuelni Asistenti mogu pomoći i u ovom segmentu posla. Oni će određeni proizvod ili uslugu redovno promovisati najpre na Facebook-u a zatim i na ostalim mrežama.

Još jedna važna a jako tražena usluga koju nude Virtuelni Asistenti jeste pomoć oko izrade sajtova ili editovanje u WordPress-u. Bilo da klijent želi da ima blog ili sajt gde će prezentovati svoje usluge ili proizvode WordPress je prava riznica tema i ideja. Uz stručno vođenje i optimizaciju (SEO) sajt može biti originalan, sadržajan, prepoznatljiv. Može biti prava i efektna ulaznica u svet klijenata koji će rado prihvatiti nečije usluge.

Online Research / Light Graphic Design

Ali pre bilo kakvog oglašavanja na društvenim mrežama neophodno je istraživanje tržišta. Virtuelni Asistenti će umesto klijenata ispitati i istražiti konkurenciju i važne aspekte koji im mogu pomoći da unaprede svoj biznis.

Uz sve ovo, Virtuelni Assitenti znaju i često koriste dodatne alate za neka lakša grafička rešenja te u tom smislu mogu ponuditi da osmisle vizuale koji se mogu koristiti za razne vrste prezentacija. Često kreiraju i kampanje koje se šalju kroz Newsletter.

Kako postati Virtuelni Asistent?

Postoji nekoliko platformi gde se Virtuelni Asistenti oglašavaju tj. imaju svoje profile. Najpoznatija je Upwork, Freelancer ali i poslovna mreža LinkedIn. Većina njih radi na sat ili su plaćeni po projektu. Cene usluga variraju, od početnih 3$ do preko 20$ na sat. Dugogodišnje iskustvo, rad i trud se isplate i poslodavcima i Freelancerima.

U Srbiji odlične kurseve za Viruelne Asistente drži Nikolina Andrić, koja se već dugi niz godina veoma uspešno bavi ovim poslom. Više informacija o obuci, metodama i iskustvima polaznika pogledajte OVDE.

Ako razmišljate da li i vi da krenete nekom novom stazom koja se zove Put Virtuelnih Asistenata, možete se pridružiti našem taboru na Facebook grupi gde iskusni Freelanceri dele svoja mišljenja i savete.

Krenite još danas ako se bar malo pronalazite u ovoj priči.

 • Čime se ti baviš?

  Do More of What Makes you Happy U poslednje vreme, jedna misao me prati. Uzmem časopis o u…
 • vamagazin_dešavanja_digital_impact_konferencija_online preduzetnici

  Business of Truth. Digital Impact.

  Konferencija -Saveti uspešnih online preduzetnika iz oblasti novinarstva, pisanja i izvešt…
 • VA_Magazin_Priče_iz_iskustva_Zašto_ je_važan_lični_brending

  Zašto je važan lični brending?

  Planirate da radite kao Virtuelni Asistent ili ste već deo tog sveta? Krenuli ste sa prvim…
 • va_magazin_rad_od_kuće_10_koraka_do_idealne_kućne_kancelarije_marija_trifunovic

  10 koraka do idealne kućne kancelarije

  Rad od kuće daje neverovatan osećaj slobode. Ukoliko ste tek nedavno počeli sa radom od ku…
 • Šta rade virtuelne sekretarice?

  Hajde da još malo razjasnimo Danas sam prelistavajući pitanja u našoj grupi na Facebook-u …
 • Formula za uspeh

  Koliko puta u toku dana razmišljate o svojim životnim neuspesima, propastima u odnosima i …
Comments are closed.

Check Also

Zašto je važan lični brending?

Planirate da radite kao Virtuelni Asistent ili ste već deo tog sveta? Krenuli ste sa prvim…