Alat koji morate probati ako ste u poslu  Web Pisca, Content Writer-a, Copywriter-a ili imate svoj Blog 

Razmišljali ste o poslu pisanja sadržaja ili content writer-a, ili ste započeli svoj blog pa vas je posle pokolebalo pisanje jer ste spori u toj veštini. Shvatili ste da to možda i nije posao za vas samo iz razloga što nemate brzinu kucanja, pa izgleda kao da kucate -Rat i Mir – iako pišete samo kratak tekst od par strana. Smatrate da  korišćenje tastature i nije vaš najveći talenat. Potom ste čuli da postoje programi  za učenje brzog kucanja, ali za to nemate ni vremena ni živaca. Šteta!

Inače, imate toliko znanja da ponudite. Bili bi ste izvrstan pisac za neke specifične oblasti. Možda bi ste mogli da  napišete na desetine tekstova iz oblasti tehnike, tehnologije, medicine, psihologije. Dobri ste u određenim poslovima i mnoge firme bi imale velike koristi od vašeg sadržaja za njihove blogove i sajtove specifičnih delatnosti. Mnogo toga bi ste napisali. Ah, ali to kucanje…

Rešenje za kucanje brzinom egzotičnog lenjivca

Na tržištu ima mnogo softvera koji služe za diktiranje teksta. Dakle, vi ne morate da kucate tekst, prosto lakše je diktirati programu i on automatski pravi zapis vašeg diktata. Ova metoda funkcioniše 5 puta brže nego metoda kucanja teksta. Većina ovih softvera prilično dobro shvati koju reč izgovarate. Najbitnije za naše govorno područje je činjenica da postoji opcija za srpski jezik, za hrvatski jezik, i slične varijacije. Da dobro ste pročitali, ovi softveri mahom podržavaju i srpski jezik a način prepoznavanja naših reči je izvanredan!

Kako ovi programi funkcionišu?

Naime, potrebno  pričati vrlo polako i razgovetno. Izgovor treba da bude jasan, bez mumljanja sebi u bradu i bez brbljanja. Samo pričajte sporije nego inače i program će to vrlo, vrlo lepo da zapiše. Dakle, dikcija treba da vam bude što bolja, pa taman i da vežbate govorničke sposobnosti. Rešenje 2 u 1, dupla korist!

Zapis se dešava u realnom vremenu.  Mada ćete primetiti da nekada program okleva, pa imate osećaj kao da je u pitanju ljudska inteligencija i da razmišlja šta ste rekli i kako to da zapiše.  Takođe ćete primetiti da ako izgovorite samo jednu reč, program čeka da kazete još par reči, kao da pokušava da shvati “smisao” određenog pojma u datoj rečenici.

Otkriću vam jednu tajnu. U svrhu pisanja ovog teksta i analiziranja detaljnog rada svih alata, ovaj tekst je pisan, zapravo diktiran u više različitih programa ovog tipa.

Slabosti ovih alata

Diktirajući tekst većina alata ne stavlja znake interpunkcije već morate sami da dodajete tačku, odnosno zarez tamo gde je potrebno. Većina programa to uopšte ne radi.

Postoji par programa koji  malo naprednije funkcionišu, tako što vi  kažete reč TAČKA ako je rečenica završena, i program stavi tačku. U delu rečenice gde treba da stoji zarez, vi kažete ZAREZ i on se pojavi.  Takođe kada stavite tačku na kraj rečenice, program će započeti sledeću rečenicu velikim slovom.  To skoro svaki program radi.

Što se ovih kompleksnijih programa tiče u pitanju su programi Dragon NaturallySpeaking  i Transcribe, a o njima će više biti reči u daljem delu teksta.

Ovakvi programi su zaista vrlo korisni, ali naravno posle svega ovoga obrada teksta je neophodna.  Zašto?  Jer postoje reči koje je program pogrešno razumeo ili neku reč nije ni zapisao, jer ga je neki  zvuk zbunio ili mu izgovoreno nije ličilo ni na jednu poznatu reč, pa pametno odluči da ništa ni ne zapiše.

Pozitivne strane ovih alata

Ako pišete recimo tekst na engleskom jeziku a govorni engleski vam bolje ide od pisanog engleskog, sa ovakvim alatima za vas nema zime. Samo ako polako i razgovetno govorite program će napisati tačnu rečenicu, na engleskom jeziku mnogo bolje od vas.  Ipak, treba proveriti da li je program razumeo na šta ste tačno mislili. Na primer, da umesto Here (ovde)  da ne napiše Hear  (čuti) i slično. Mislim da se to ne dešava često jer koliko sam videla vrlo dobro razume smisao rečenice, ali verujem da se i takve greške ponekad dešavaju.  Bez obzira na slabosti alata ipak će vam korišćenje ovakvog alata još jednu brigu skinuti sa leđa.  Nije loše, složićete se.

Koji programi su vam na raspolaganju, i njihove karakteristike

Programi dostupni na  tržištu su ne retko dodaci za Chrom browser. Prvi alat ovog tipa koji sam ja sa ogromnim oduševljenjem otkrila  zove se VoiceNote II  dodatak je za Chrom. Program takođe  nudi opciju zapisivanja na srpskom jeziku.

Ovaj program ne dozvoljava podešavanje fonta u kojem želite da se piše, niti  veličinu slova  niti ikakvu obradu teksta. Nije savršen, ali otkrivši taj tip programa koji sam tražila godinama i on me je oduševio.

Alat koji sve to može zove se  Speeech Texter u kojem postoji mogućnost podešavanja fonta slova, veličine slova i  boje teksta.  Takođe možda je do mog lap top-a ali mi se čini da ovaj program vrlo sporo radi. Često baguje bez jasnog razloga, pa sam program zaustavljala i  ponovo pokretala pritiskajući dugme stop recording, pa zatim start recording opet, da bi se opet pokrenuo.

Najbolji program na tržištu ovog tipa je popularan DragonNaturally Speaking. Nažalost nije besplatan.

Mogućnosti ovog programa su zaista izvanredne. Ne samo da zapisuje diktiran tekst, ovaj program će slušati i vaše komande o izmeni teksta pa će ih odmah primeniti. Na primer kažete danas je lep dan, a onda kažete programu, boldiraj LEP, i program sam tu reč po automatizmu boldira. Takođe kada kažete tačka staviće tačku.  Isto je i za zarez i druge znakove interpunkcije. Ovom programu možete reći  npr. pošalji mail Jovani Jovanović, i otvara se mail gde upisuje ime i prezime osobe koju ste zadali i počinjete direktno da diktirate mail koji treba da se pošalje. Ima mnogo funkcija, a ako vi imate budžet i želju da izdvojite za ovaj program dosta toga će vam biti na raspolaganju koji je i više od programa za diktiranje teksta, jer vrši komande upravljajući čitavim kompjuterskim sistemom.

Transcribe je jedan od popularnih programa za pretvaranje Audio file-a u transcript, odnosno tekstualni zapis.  Loša vest je ta, da nema podršku za srpski jezik. Ipak, ovo je još jedan od  programa kojem kada spomenete znak interpunkcije on ga postavi.  Možete birati najrazličitiji broj audio fajlova kao na primer:(mp3/mp4/m4a/amr/wma/aac/wav/ogg/webm) or video (mp4/ogg/webm) file

ili da pustite direktno iz programa You Tube video i program zapisuje ono što čuje. Naravno da postoji i opcija da direktno govorite u mikrofon i program će sve da zapiše.

Sledeći program  zove se Voice to text Notebook. Pišući odnosno diktirajući ovaj tekst, prelazim iz jednog alata u drugi ne bih li testirala sve ove programe za srpski jezik. Upravo, ove rečenice diktiram u programu Voice Notebook i ono što vidim je da ovaj program takođe nema mogućnost podešavanja fonta.  Ali zato mi deluje brži i energičniji nego Speech Text u kojem sam prethodno  diktirala. Takođe, u više navrata program nije dobro razumeo šta izgovaram pa zato ništa nije ni zapisao. Možda i bolje da ne za piše ništa nego nešto potpuno pogrešno.

Na svako malo ćete primetiti da je ponekad problem do vas i da morate sporije da pričate. Kada se na ovo naviknite, program zapisuje vaš govor bez greške.

Dobra vest!

Primetila sam da kada pričate na srpskom, pa iskoristite i neku stranu, englesku reč na primer, program to jako dobro primeti i reč iz engleskog jezika napiše na engleskom. Pomislila sam, pa ovo je sjajno!

Na internetu postoji veliki broj Online besplatnih alata ovog tipa. Drugi ovakvi alati koji su prilično dobri, a možda će vam iz nekog razloga  više odgovarati  su: Dictation.io,  i Speachnotes.

Radeći na istraživanju alata za diktiranje teksta, saznala sam da su te opcije integrisane i u Microsoft sistemu.

Setila sam se da Microsoft ima tu opciju za korišćenje mikrofona koju nikada nisam istraživala, evo sad se krug zatvorio, i usmeravam vas da pogledate i sledeće mogućnosti, u nastavku koji sledi.

U google Doc. takođe postoji način zapisivanja teksta. Kako aktivirati tu opciju?

 1. Proverite da li vam radi mikrofon
 2. Otvorite novi prazan dokument u Google Docs sa Chrom browser-om
 3. Kliknite na opciju Tools (alati), i u padajućem meniju odaberite opciju Voice typing ( glasovno kucanje ). Sa desne strane se pojavljuje slika mikrofona
 4. Kada ste spremni da počnete diktiranje, kliknite na sliku mikrofona
 5. Govorite razgovetno, normalnom brzinom i normalnom glasnoćom
 6. Kada ste zavrsili proces isključujete mikrofon ponovnim kliktanjem na njega.

Opcije koje imate u Google dokumentima omogućavaju praktično isto ovo što se nudi i  ostali Online alatima.

Takođe nudi i podršku za srpski jezik. Problem je taj što dokle u engleskom jeziku možete završite komande  i formatiranje teksta govorom, kao na primer da kažete programu da započne novi paragraf i stavi tačku i boldira neku reč, u srpskom jeziku ovo ne funkcioniše. I program je naglasio da glasovne komande formatiranje teksta funkcionišu samo za engleski jezik.

Takođe ovu opciju imate i u Windows-u. Naći ćete je tako što u Start opciji u pretraživaču ukucate Windows speech recognition. Nekome će kompjuter tražiti da podesi jezičke opcije koje nisu podešene, u Control Panel-u, medju opcijama za speech recognition Advanced Option.

Pored Windows verzija ovakvih alata, imate slične alate i za Android odnosno telefon, ipak su oni uvek pri ruci.  Kad vas uhvati inspiracija a niste pri papiru i olovci postoji i ta mogućnost. Evo nekih od alata za diktiranje koje možete naći na Google Play-u:

Da sumiramo.  Zašto su dobri programi za diktiranje teksta

 1. Ako spadate u osobe kojima misao brzo pobegne, pre nego što je zapišete, ovaj program je idealan za vas!
 2. Ako pišete na engleskom jeziku a pisani engleski vam nije jača strana, ovo je tip alata koji vam je preko potreban.
 3. Ako ne znate brzo kucanje, pa kucate kao sredovečna državna službenica, ovi programi su za vas i stvoreni.

Naravno niko nije savršen pa mi ovakvi software-i. Moja apsolutna preporuka je da probate više ovih programa.  Naučite kako rade, upoznajte način na koji funkcionišu i saznajte kako vama mogu da koriste.

Ako sam barem nekome pomogla da lakše piše svoje blogove, ili sam vas  ubedila da možda  bude content writer čak, iako niste skloni tastaturi, ako sam bilo kome pomogla da radi svoj posao lakše ili brže piše mail-ove, ja sam zadovoljna.

 • Može li se prečicama stići do slobodnog vremena

  Može li se prečicama stići do slobodnog vremena?

  Verovatno i vi konstantno osećate da vam vreme klizi. Da prolazi kroz prste kao pesak. Da …
 • PayPal kroz oko radnice banke

  Potrebno, a nedovoljno Novac u našim životima ima svoje mesto. Mene i moju generaciju su u…
 • vamagazin_dešavanja_digital_impact_konferencija_online preduzetnici

  Business of Truth. Digital Impact.

  Konferencija -Saveti uspešnih online preduzetnika iz oblasti novinarstva, pisanja i izvešt…
 • vamagazin_Intervju_za_posao

  INTERVJU ZA POSAO

  Počeli ste da radite za globalno tržište ili tek planirate. Sklapate poslove sa strancima …
 • Formula za uspeh

  Koliko puta u toku dana razmišljate o svojim životnim neuspesima, propastima u odnosima i …
 • Može li se prečicama stići do slobodnog vremena

  Može li se prečicama stići do slobodnog vremena?

  Verovatno i vi konstantno osećate da vam vreme klizi. Da prolazi kroz prste kao pesak. Da …
 • PayPal kroz oko radnice banke

  Potrebno, a nedovoljno Novac u našim životima ima svoje mesto. Mene i moju generaciju su u…
Comments are closed.

Check Also

Business of Truth. Digital Impact.

Konferencija -Saveti uspešnih online preduzetnika iz oblasti novinarstva, pisanja i izvešt…