Hajde da još malo razjasnimo

Danas sam prelistavajući pitanja u našoj grupi na Facebook-u naišla i na jedno vrlo prosto pitanje mladog čoveka koji želi da radi. Početak odličan. Hajde da uzmem svoj život u svoje ruke. Bravo! Jednostavno nas je pitao šta mi to radimo, šta pokušavamo da približimo svima vama. Ko su i šta rade te moderne sekretarice?

Pa da počnemo 🙂 Za početak želim da kratko ispričam šta je to mene privuklo u tom nazivu. Pre dosta godina jedan deo svog radnog veka radila sam posao tehničkog sekretara u velikom preduzeću, Telekom-u. Kada sada preberem svoj radni staž i šta sam sve radila, tih pet godina je najlepši deo. A radila sam razne poslove. Komunicirala sa zaposlenima, sortirala poštu moje direktorke, pisala dopise zaposlenima i spoljnim saradnicima, zakazivala sastanke, spremala materijal mojoj direktorki za njene sastanke… Posao sekretarice je bio najdinamičniji, veseo i mnogo koristan. Tek tada sam istinski razumela važnost tog posla za celokupan sistem poslovanja. Imala sam ogromnu sreću da radim sa divnim ljudima pa i kada je bilo teško prelazili smo zajedno sve prepreke i gradili našu malu firmu. Do dana današnjeg sam u kontaktu sa mojom direktorkom i beskrajno se radujem svakoj našoj kafi i susretu.

Novi vek nove sekretarice

Slučajno, kao što to najčešće biva, sam čula da postoje i virtuelni asistenti. U tom trenutku svog života sam intenzivno razmišljala šta mogu da radim i stigla je ta informacija do mene. Verovatno zato što sam baš želela da počnem nešto novo. Moram priznati da sam krenula vrlo bojažljivo. Nisam imala pojma šta da očekujem, šta me to tamo negde u virtuelnoj stvarnosti čeka. Prijavila se Nikolini za obuku. Presrećna krenula. Nije dovoljno samo želeti. To smo odavno savladali. Mora se krenuti na put da bi negde stigli. 

I tada se ispred mojih očiju otvorio ne put, nego ogromni autoput 🙂 Sa mnogo, mnogo traka. Kraja im nema. Nikolina nam je objasnila suštinu. Približila nam je kroz svoje iskustvo šta to možemo. A puno toga je dostupno. Na nekoliko klikova i tu ste. Da li ćete da pretražujete internet za nekoga, sve mu to spakujete što ga zanima i dostavite. Hoćete li nekom prezauzetom čoveku da organizujete službeni put? Treba samo da vam kaže šta želi. Neka kompanija ili pojedinac nema vremana svima da odgovara na pitanja koja dobija na društvenim mrežama, nema vremena da baš svaki dan osvežava ponudu svojih proizvoda na istim. Pa tu smo mi. Objasnite nam samo kako tačno želite svoje predstavljanje. Možda nekome treba pouzdana osoba da održava sajt koji je ponuda za nešto, bilo šta. Nema problema. Može i to. Nekome je potrebno slati mail-ove sa njemu važnim sadržajem. Nikakav problem. Moderne sekretarice rade i to. Ovo je delić onoga što sam videla kada sam napravila profil na UpWork-u, platformi koju poslodavci i mi koristimo za saradnju. Moja prva poseta toj platformi je bila potpuno novo otkrovenje za mene. Postala sam potpuno svesna vremena u kojem živim i svih mogućnosti koje mi pruža.

Šta nam je potrebno?

Čini mi se da je ovo najlepši deo priče. U ovom veku koji polako trošimo, engleski jezik dođe kao normalno znati. Lepo je što nam upravo Internet pruža velike mogućnosti za usavršavanje našeg postojećeg znanja. Idemo dalje. Dobra ili bar jako solidna Internet konekcija. Važno je. Kompjuter, omiljeni kutak životnog prostora i puno rada. Tehnika napreduje neverovatno brzo. Moramo biti u korak sa svim novostima, dešavanjima. Ili bar što više. Treba nam puno volje, dobro orgnizovan i isplaniran dan i puno rada, upornosti, želje za učenjem i napredovnjem.
Najlepše od svega je što sve zavisi od nas samih. Koliko smo spremni da radimo i postignemo. Ne zavisi naš uspeh od šefa, neprijatnog kolege, lošeg radnog vremena.

Sve je u našim rukama. Poželite, isplanirajte i krenite. Rezultati su samo vaš uspeh!

 • PayPal kroz oko radnice banke

  Potrebno, a nedovoljno Novac u našim životima ima svoje mesto. Mene i moju generaciju su u…
 • ONLINE OSVEŠĆENA MAMA

  Ili kako dozvoliti sebi da budeš radoznao, a uspešan Tačno se sećam vremena kada je u moju…
 • va_magazin_rad_od_kuće_10_koraka_do_idealne_kućne_kancelarije_marija_trifunovic

  10 koraka do idealne kućne kancelarije

  Rad od kuće daje neverovatan osećaj slobode. Ukoliko ste tek nedavno počeli sa radom od ku…
 • Kako postati Virtuelni Asistent?

  Kako postati Virtuelni Asistent?

  Sigurna sam da je vaša prva pomisao kad čujete da je neko Virtuelni Asistent, zapravo pita…
 • Formula za uspeh

  Koliko puta u toku dana razmišljate o svojim životnim neuspesima, propastima u odnosima i …

2 Comments

 1. Miljana

  30/08/2017 at 4:15 pm

  Treba probati. Nema šta da se izgubi.

  • Vesna Beatovic

   30/08/2017 at 6:54 pm

   Tako je Miljana. Svako usavrsavanje i ucenje je licni dobitak i korak napred. Srecni smo sto imamo mogucnost da ucimo, napredujemo i radimo.

Check Also

PayPal kroz oko radnice banke

Potrebno, a nedovoljno Novac u našim životima ima svoje mesto. Mene i moju generaciju su u…